Evlilik, tüm toplumlar için önemli bir kavram olmasından dolayı her toplum gerek gelenek ve göreneklerinde gerekse bağlı bulunduğu hukuk sistemi içerisinde evliliğin ne şekilde yapılacağını ve şartlarını belirlemiştir.

Evlilik İçin Sağlık Raporu Nasıl ve Nereden Alınır?
Evlilik İçin Sağlık Raporu Nasıl ve Nereden Alınır? |
Türk toplumunda da ayrı bir yeri olan evlilik, geleneksel ritüellerinin dışında aynı zamanda bir resmi işlem özelliği taşımaktadır. Türk hukuk sisteminde, evlenmek isteyen çiftlerin öncelikle kendilerinin belirlediği herhangi bir nikâh dairesine gidip resmi nikâh başvurusu yapmaları gerekmektedir. Söz konusu nikah dairesi, evlenmek isteyen çifte, resmi nikah başvurusu yapmaları için gerekli olan bilgi ve belgeler hakkında bilgi verir. Gerekli belgelerin toplanması halinde, evlenmek isteyen çifte nikah tarihi verilerek söz konusu tarihte resmi nikahları kıyılmaktadır.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Gerekli Midir?
Resmi nikahın yapılabilmesi için, başvuruda gereken birtakım belgeler mevcuttur. Türk Medeni Kanunu’na göre, resmi nikah başvurusu yapmak üzere ibraz edilmesi gereken belgelerden birisi de Sağlık Raporudur. Söz konusu sağlık raporu sayesinde, evlenmek üzere başvuran çiftlerin bilmekte olmadıkları cinsel yolla bulaşıcı herhangi bir hastalığının olup olmadığı hususuna açıklık getirilmektedir.
Evlilik işlemlerinin yapılması için alınması gereken sağlık raporu şartı, evlenecek çiftin ve doğacak çocuklarının sağlığının yanında, toplum sağlığı açısından da öneme sahiptir. Sağlık Raporu sayesinde evlenecek çiftlerin cinsel yolla bulaşan hastalıkları hakkında bilgi edinilmesi ve bu hastalıklarla ilgili gereken tedbirlerin alınması, eşler arasında oluşabilecek kan uyuşmazlığı ve kan uyuşmazlığının ileride doğacak çocuklar üzerinde oluşturabileceği etki hakkında bilgiler edinilmesi, evlilik işlemleri için gereken sağlık raporunun ne derece önemli bir şart olduğunu göstermektedir.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?
Evlenmek üzere resmi nikah başvurusu yapılacak olan evlendirme dairesinden, sağlık raporu almak için istenen tüm tahlil ve tetkiklerin öğrenilmesi, sağlık raporu almak için ilk yapılması gereken işlemdir. Ardından Aile hekimliklerinde, devlet hastanelerinde, toplum sağlığı merkezlerinde ya da özel hastanelerde, evlenecek olan çiftten istenen gerekli tetkikler yaptırılır. İstenen tahlil ve tetkikler için özellikle belirlenmiş bir sağlık merkezi olmayıp, söz konusu tetkikler belirtildiği gibi herhangi bir sağlık kuruluşunda yapılabilmektedir. Söz konusu tahlil ve tetkikler içerisinde kan tahlili ve akciğer röntgeni gibi istenen tetkikler mevcuttur. Bazı belediyelerce 60 yaşın üzerindeki evlenecek çiftler için gereken sağlık raporunda, akıl sağlığı raporu da istenmektedir.
Gerekli tahlil ve tetkiklerin yapılmasının ardından, evlilik işlemleri için gerekli sağlık raporu düzenlenmek üzere, aile hekimine gidilmelidir. Tahlil ve tetkiklerin nerede yapılacağı konusu serbestlik içermekle birlikte, sağlık raporunu düzenleyecek olan aile hekimidir. Aile hekiminin onaylamadığı ve vermediği sağlık raporuna dair sadece tahlil ve tetkikler üzerinden nikâh işlemlerinin yapılması yerinde değildir. 60 yaşın üzerindeki evlenecek çiftlere dair istenen sağlık raporunun ise heyet raporu olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Ne kadar Süre Geçerlidir?
Evlenme işlemleri için gerekli olan sağlık raporunun geçerlilik süresi de, işlemler için gerekli diğer belgeler için de olduğu gibi 6 aydır. 6 ay içinde, yapılan tahlil ve tetkikler neticesinde alınan sağlık raporuna bağlı olarak resmi nikâh başvurusu yapılmaması durumunda, süre geçtikten sonra söz konusu sağlık raporu ile nikah başvurusu yapılamamaktadır.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Kaç Günde Alınabilir?
Sağlık raporunun ne kadar sürede alınabileceği konusu, yapılması gereken tahlil ve tetkiklerin yapılması ve sonuçlarının çıkma süresine bağlıdır. Kısa sürede sonuçlanan tahlil ve tetkiklere göre düzenlenecek olan sağlık raporu da kısa sürede alınabilecektir. Sağlık raporunun kaç günde alınabileceği sorusuna verilecek cevap, tahlil ve tetkiklerin yapılması için başvurulan ilgili sağlık kuruluşun yoğunluğuna bağlı olarak da değişkenlik gösterebilmektedir.